Pentru că atunci când pornește la drum, călătorul trebuie să își fixeze destinația, demersul meu politic are ca obiectiv dezvoltarea sustenabilă a României și se identifică cu valorile și obiectivele Alianței USR-PLUS.
Cu toate acestea am identificat câteva domenii de intervenție, pentru dezvoltarea cărora voi munci cu dedicare și măsurile necesare necesare acestui proces.
Apărarea și întărirea democrației
- Alegeri în două tururi.
- Vot electronic și prin corespondență.
- Ridicarea imunității parlamentare.
- Corectarea abaterilor anti-democratice din ultimii 4 ani.
- Reprezentarea și apărarea intereselor atât cetățenilor români din diaspora, cât și a minorităților românești (vorbitoare de limbă română) din străinătate.
- Un buget național care să corespundă direct proporțional intereselor urgente precum sănătate, educație, infrastructură, stimularea mediului economic privat, cultură.
- Digitalizarea instituțiilor publice prin dotarea acestora cu echipamente performante, instruirea personalului și crearea de baze de date și platforme de interacționare cu cetățenii.
- Reforma sectorului administrativ prin crearea unui sistem inteligent ce va face posibil schimbul de informații între cetățeni și stat și între diverse instituții și departamentele acestora, simplificând astfel birocrația.
- Dezvoltarea unei platforme web unde cetățeni să poate comunica cu parlamentarul lor, să existe posibilitatea de a face sesizări și propuneri fără a fi nevoie să respecte un orar prestabilit, sau chiar să voteze.
- Semnătură electronică pentru funcționarii administrației publice.
Cultură și educație
- Bacău, județ fără zone defavorizate cultural, unde fiecare cetățean are acces la cultură de masă și la cultura postmodernă.
- Valorificarea resurselor culturale – elemente de identitate locală și regională ale județului Bacău – pentru dezvoltare teritorială durabilă și o calitate ridicată a vieții.
- O ofertă culturală care să nu fie concentrată doar în unele dintre orașele dezvoltate ale României.
- Creșterea gradului de finanțare a sectorului cultural local, diminuând diferențele uriașe dintre marile aglomerări urbane și localitățile mai mici.
- Conservarea și promovarea și valorificarea patrimoniului local, material și imaterial, a nivel european și internațional.
- Stimularea finanțării cercetări academice și a implementării acesteia în produse și servicii care pot fi valorificate cultural și economic.
- Restaurarea clădirilor istorice din județul Bacău.
- Investirea în capitalul uman prin programe de formare profesională și de supraspecializare a profesorilor și a trainerilor, cu scopul de a crea instrumente viabile de reconversie profesională, în contextul economic actual instabil.
- Obligația propietarilor de clădiri patrimoniu de a le îngriji, restaura, inclusiv acele clădiri care se află în propietatea statului. Neîndeplinirea acestor obligații va conduce la amenzi, sau chiar la confiscarea, sau scoaterea la licitație a imobilului.
Economie competitivă la nivel european
- Finanțarea societăților de succes, conform unei metodologii care va trebui să țină cont nu doar de sectorul de activitate și de vechimea firmei, ci ne nevoile pieței și de nivelul de inovație al acestora.
- Creșterea competitivității sectorului economic autohton prin crearea de branduri naționale la care pot adera diverși producători, branduri care vor beneficia de sprijin național, atât prin finanțări ce vor viza accederea pe piețe internaționale și participarea la târguri sau în cataloage naționale sau internaționale, cât și apărarea acestora în fața unei concurențe neloiale.
- Stimularea sectorului privat cu scopul de a micșora disparitățile dintre avantajele angajatului la stat și cel care lucrează în mediul privat, dar și pentru a micșora procentul economiei negre.
- Măsuri de creștere a atractivității României pentru investițiile străine și condiții pentru acești investitori/ beneficiari, de a păstra locurile de muncă pentru o perioadă determinată de un angajament legal și de a reinvesti parte din profit.
- Dezvoltarea de proiecte public-private.
- Stimularea sectoarelor afectare COVID-19 precum sectorul turistic.
Mediu, ecologie și comunitate
- Întărirea luptei pentru protejarea florei și a faunei, a braconajului și a tăierii ilegale.
- Sistem de monitorizare video a drumurilor de acces către păduri, râuri, lacuri ș.a.m.d., cu scopul descurajării și pedepsirii persoanelor care arunca ilegal deșeuri, ard diverse materialelor, braconează, taie ilegal, sau abandonează animale.
- Un proces integrat de colectare, reciclare și reintroducere în uz a gunoiului, iar zonele rurale să beneficieze de un sistem de colectare a deșeurilor vegetale, astfel încât să împiedicăm arderile ilegale.
- Repopularea apelor și a pădurilor cu specii care au dispărut în ultimii ani.
- Încurajarea folosirii de materiale ecologice sau „eco-friendly” pentru construcții, prin scutiri de impozite, sau chiar prin oferirea cu titlu gratuit a unor proiecte tehnice.
- Finalizarea procesului de înființare a DNA-ului Pădurilor.
- Aplicarea noilor tehnologii pentru un trai mai bun: „Internet of Things” (Internetul Lucrurilor)- sisteme integrate de semaforizare, parcări inteligente, etc., transport public bazat pe energie regenerabilă.
- Protejarea, conservarea și valorificarea culturii locale și naționale la nivel internațional. Astfel, îmi propun ca printre măsurile următorului legislativ să se numere un program, cu o durată de 6 ani, de restaurare a principalelor monumente de interes cultural, de asemenea susținerea antreprenoritatului cultural prin crearea unei legislații care să permită artiștilor inpendenți să acceseze finanțări.